Varen naar het Buitenland

Bij een controle dient u aan te tonen wie de eigenaar is van het vaartuig waar mee u vaart.

In Nederland geldt voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht. Het ICP wordt door landen in Europa uitgegeven om de eigenaar van een pleziervaartuig de mogelijkheid te geven het eigendom aan te tonen.

“Het is voor watersporters een laagdrempelig alternatief voor een officieel eigendomsbewijs via wettelijke registratie bij het Kadaster.”

Het ICP is een officieus eigendomsbewijs dat uitgegeven wordt door het Watersportverbond. In Nederland is registratie van je boot niet verplicht en dat houden we graag zo terwijl in vrijwel alle andere landen binnen Europa die plicht wel bestaat. Omdat je in de meeste landen een eigendomsbewijs moet kunnen voorleggen riep het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het ICP in het leven. Een eenvoudig en goedkoop eigendomsbewijs dat op aanbeveling van de VN door een aantal landen wordt erkent. Het ICP is geen bewijs van nationaliteit en registratie. Het geeft je niet het recht om de Nederlandse vlag te voeren, zoals de zeebrief. Het is wel een stuk makkelijker en goedkoper dan een officiële registratie en voldoet prima in een aantal landen.

Het is daarom bij een bezoek aan het buitenland raadzaam een ICP mee te nemen. In de meeste landen is het ICP zelfs verplicht! Het ICP bevat de gegevens van de eigenaar en een beschrijving van het vaartuig. Het ICP is op alle Europese binnen- en kustwateren geldig voor een termijn van 2 jaar.

Welke landen een ICP accepteren kunt u hier vinden.

NOGMAALS: Een ICP is geen vlaggenbrief!
Bent u in bezit van een vlaggenbrief dan mag u de Nederlandse vlag voeren, verder zegt dit document niets over de btw-status van uw vaartuig.

Voor verdere Tips kijk op de website van zeilen.nl in het artikel: “Ik ga op reis en ik neem mee

Wilt u in het bezit komen van een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) ook hiermee kunnen wij u adviseren en begeleiden.

Gaat u een wereldreis maken?
Dan kunnen wij u adviseren bij de aanschaf van een vaartuig waarmee u de lang verwachte reis wilt gaan maken en helpen bij de Douane verplichtingen bij uw vertrek uit Nederland.

Neem CONTACT met ons op voor meer informatie!